Չորեքշաբթի , 18 Հունվար 2017

  •  USD   Առք` 484.50   Վաճառք` 488.50   ՀՀ ԿԲ` 485.92   
  •  EUR   Առք` 516.00   Վաճառք` 526.00   ՀՀ ԿԲ` 514.49   
  •  CHF   Առք` 460.00   Վաճառք` 491.00   ՀՀ ԿԲ` 480.02   
  •  GBP   Առք` 580.00   Վաճառք` 597.00   ՀՀ ԿԲ` 586.07   
  •  RUB   Առք` 8.16   Վաճառք` 8.37   ՀՀ ԿԲ` 8.16   
  •  GEL   Առք` 169.00   Վաճառք` 200.00   ՀՀ ԿԲ` 181.08   
outputra5huxgif
°
Home » Բժիշկ » ԱՌՈՂՋՈՒԹՅՈՒՆ. Սննդային թունավորումները և Նոր տարին

ԱՌՈՂՋՈՒԹՅՈՒՆ. Սննդային թունավորումները և Նոր տարին

Հունվար 5, 2017 16:00 Բժիշկ, Լուրեր A+ / A-

delicious-foods-before-christmas-dinner-1600x900

Նախաամանորյա իրարանցման մեջ մեծահասակները ցանկանում են շատ բան հասցնել, չմոռանալ ամանորյա սեղանի համար անհրաժեշտ ամեն ինչ գնել և ուրախացնել հարազատներին ամանորյա ճաշացանկով` թե ավանդական և թե «նորաձև» ուտեստներով, նախուտեստներով և աղցաններով:

Սակայն հարկ է երբեք չմոռանալ, որ տոների շրջանում ծագում է աղիքային ինֆեկցիաներով զանգվածային հիվանդությունների և սննդային թունավորումների ռիսկը:

Սննդային թունավորումների բոլոր տեսակների համար բնորոշ են ընդհանուր ախտանշաններ` որովայնի սպազմ, սրտխառնուք, փսխում, փորլուծություն, հաճախ` բարձր ջերմություն, դող և տենդ, թորշոմություն և անտարբերություն, ինչպես նաև ջրազրկման հաճախ զարգացում: Որպես կանոն` սննդային թունավորումները չեն փոխանցվում հիվանդ մարդուց առողջին, և սա է ինֆեկցիոն հիվանդություններից նրանց գլխավոր տարբերությունը:

Իրեն նման տհաճություններից զերծ պահելու համար հարկ  է հետևել  մի  քանի  կանոնների.

. Մեկ օրից ավելի չպահել թթվասերով կամ մայոնեզով համեմված  աղցանները:

. Կտրտված, սակայն չհամեմված աղցանները կարելի է պահել 2 օր:

. Տորթերն ու կարկանդակները  սառնարանում կարելի  է պահել 3 օրից ոչ  ավելի:

Ի՞նչ է պետք անել սննդային թունավորումների ժամանակ

Լավագույնը` շտապօգնություն կանչելն է, իսկ մինչև նրան գալը պետք է հիվանդի ստամոքսի լվացում կատարել: Այսպես դուք կկարողանաք կանխել արյան մեջ տոքսինների հետագա ներծծումը: Կարելի է օգտագործել մաքուր ջուր կամ կալիումի գերմանգանատի (марганцовка) լուծույթ: Պետք է թունավորվածը խմի շուրջ 1 լ հեղուկ, իսկ հետո միանգամից առաջացնել փսխում:

Հնարավոր է, որ թունավորվելիս մարդ փորլուծություն չունենա: Դա նույնպես լավ չէ: Պետք է նրան լուծողական տալ, քանի որ միայն այսկերպ աղիքներից տոքսինները դուրս կգան:

Այն բանից հետո, երբ ստամոքսի լվացում եք կատարել, թունավորվածի պետք է խմի ակտիվացված ածուխ: Հիշեք, որ նման շրջանում օրգանիզմն արագ հեղուկ է կորցնում, ուստի պետք է մարդուն տալ խմելու համար սառը թեյ կան հանքային ջուր` առանց գազի:

Նման թեմաներ

122488199673267500288781848048447njpg
scroll to top